Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Over Energiewendes gesproken: op bezoek bij Duitse energiecoöperaties

Op Coop Tour in Duitsland (17 en 18 maart)

Dat onze Duitse buren ambitieuze baasjes zijn, dat weten we al langer. Zo ook op vlak van transitie. In Duitsland heeft men het hier over een heuse “Energiewende”.  In dat kader organiseerde coopburo, de coöperatieve dienstverlener van CERA, een “Coop Tour” in Duitsland. De klimaatkameraad van Linx+ ging mee op stap.

Al in de jaren ‘90 dacht men in Duitsland stevig na over hoe een nieuwe energiepolitiek best ingang kon vinden in de Duitse samenleving. In 1998 kwam dit energiepolitieke project dan ook van de grond. Ze stelden vier luiken voorop:

*Overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie;
*Verhogen van energie-efficiëntie;
*Vermindering van het broeikaseffect;
*Stapsgewijze uitstap kernenergie tot 2022.

Een (foto)verslag

U leest het al: een hele boterham. In 2001 werd dan een wet aangenomen die het voor burgers mogelijk maakte zelf hernieuwbare energie te produceren. Ondernemend als de Duitsers zijn, gingen er velen direct aan de slag.

Ons bonte gezelschap bezocht enkele van die pioniersprojecten. We trokken naar een seniorencentrum, een bio-energie dorpje tussen Kassel en Dortmund en naar Jühnde, de plek waar in 2004 de eerste dorpscooperatieve werd gesticht.

Burgercoöperatie Rhein-Sieg eG

Zo trokken we vooreerst naar een burgercooperatie. Deze door de gemeenteraad van Siegburg opgezette cooperatie telde 116 coöperanten. Het was een door en voor de burgers zonnenergieproject.

Er lagen 9 installaties op de daken die in grote mate stroom opwekte om direct te verbruiken.

Bio-energiedorp Wallen

Het dorpje Wallen telt ongeveer 500 inwoners. Het net verwarmt – ecologisch en onafhankelijk – 105 huizen en 9 werven, waaronder ook de kinderopvang, de brandweer, en dergelijke meer.

UP