Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Klimaatkameraad op bezoek bij IMEC in Leuven

Arbeid & Milieu organiseert in het najaar van 2015 een reeks bedrijfsbezoeken rond het thema klimaatopwarming. Het tweede bezoek bracht me bij IMEC in Leuven waar ik een rondleiding kreeg in het energienetwerk van de toekomst.

Fossiel Vlaanderen

Elektriciteitsproductie gebeurt in ons land vooral door grote centrales die draaien op uranium, gas of steenkool. De elektriciteit wordt vanaf die centrales via het hoogspannings- en distributienet verspreid tot bij bedrijven en gezinnen. We spreken daarom over “centrale elektriciteitsproductie” en over transport in één richting.

In de toekomst

IMEC ziet de energietoekomst anders vorm krijgen. Elektriciteit wordt meer en meer door bedrijven en gezinnen zelf opgewekt in kleine installaties (zonnepanelen, windmolens). Die toekomst wordt omschreven met het begrip “decentrale productie”. Elektriciteit zal daardoor steeds vaker in twee richtingen getransporteerd worden over het net. IMEC zoekt naar oplossingen om dit tweerichtingsverkeer op het net te verbeteren.

Wisselvallig energienetwerk

Elektriciteitsproductie uit wind en zon is wisselvalliger dan elektriciteitsproductie met een kerncentrale. Windmolens en zonnepanelen geven maar elektriciteit als de wind waait of als er zonlicht is. Kerncentrales leveren dag en nacht, winter en zomer, een constante hoeveelheid elektriciteit. Dat verschil tussen beide maakt dat er meer en meer behoefte is aan mogelijkheden om elektriciteit op te slaan in batterijen of om te zetten in gassen zoals methaan of waterstofgas. Technologie voor energie-opslag is daarom een belangrijk onderzoeksdomein bij IMEC.

Kernenergie is geen oplossing voor het klimaatprobleem

Om een gevaarlijke opwarming van het klimaat te vermijden, moeten we wereldwijd minstens de helft van de nodige elektriciteit opwekken zonder fossiele brandstoffen. Dat zal volgens IMEC nooit lukken met kernenergie. Wereldwijd staan er nu 300 à 400 kerncentrales. Om de omslag te maken met kernenergie zou er 1 kerncentrale per dag bijgebouwd moeten worden.

 

“Om een gevaarlijke opwarming van het klimaat te vermijden zou er per dag 1 kerncentrale bijgebouwd moeten worden. Dat lukt nooit.”

 

Gebruik de grootste kernfusiereactor die we hebben: de zon.

Met zonne-energie kan het wel, aldus de onderzoekers van IMEC. De zon straalt zoveel energie naar de aarde dat we maar een heel klein deeltje ervan moeten kunnen omzetten in elektriciteit. Bovendien is zonne-energie zowat het best verdeelde goed op aarde. Voor veel mensen lijkt het alsof er veel meer zon is in de Sahara dan hier in België. Maar in werkelijkheid is er in de Sahara per vierkante meter maar dubbel zoveel zonne-energie dan in België. Het omzetten van zonlicht in elektriciteit is daarom ook hier rendabel.

Kies voor de goedkoopste energievorm

Verder goed nieuws is dat de prijs van zonnepanelen spectaculair gedaald is. Een zonnecel die in 1990 nog 10 euro kostte, kan je vandaag kopen voor een halve euro. Het onderzoek streeft naar technologie die elektriciteit opwekt aan een kostprijs van 2 à 4 eurocent per kWh. Dat is een prijs die heel wat lager ligt dan huidige prijs om elektriciteit op te wekken.

Minder grondstof beter resultaat

IMEC-onderzoek zoekt niet alleen naar goedkopere zonnecellen. Het zoekt ook naar cellen die gemaakt zijn met minder zeldzame grondstoffen en die een steeds groter deel van het ingestraalde zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Verder is er onderzoek naar toepassingen die beter voorspellen in welke periodes er hoeveel elektriciteit geproduceerd wordt met de nieuwe technologie. Ook werkt het onderzoekscentrum aan het inbouwen van die cellen in systemen die beter bestand zijn tegen gedeeltelijke beschadiging en die op een betere manier geïntegreerd kunnen  worden in gebouwen. Hiervoor werkt IMEC samen met Energyville.

“Er is een toekomst voor de industrie in Vlaanderen. Het komt er voor Vlaanderen er op aan om maximaal op de aanwezige kansen in te spelen.”

Er is toekomst voor de industrie in Vlaanderen

Vooral de IMEC-kennis op het vlak van energie levert inzichten op die belangrijk zijn in het kader van het industrieel beleid en de klimaatproblematiek.

Omdat IMEC in Vlaanderen gevestigd is, en voor 15% gefinancierd wordt door de Vlaamse overheid, heeft de instelling oog voor het omzetten van zijn onderzoek in economische activiteiten hier. Het komt er voor Vlaanderen dus op aan om maximaal in te spelen op de aanwezige kansen.

Pieter Verbeek - adviseur studiedienst Vlaams ABVV

UP